Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Brugen af tæppefliser

Tæppefliser på isoleret gulv

Det har været en meget spændende dag i dag. Vi, min kollega og jeg sidder på en kro et eller andet sted nede i Wien og taler sammen. Vi er på studietur. Vi deltager som repræsentanter for vores organisation i et stort internationalt projekt, der handler om cirkulationsøkonomi i konstruktionssektoren. Vi har været på en rigtig studietur, og vores værter fra Østrig har virkeligt gjort et godt stykke arbejde for at vise os gode eksempler på bygninger, der dels er opført af genbrugsmaterialer, og som bruger ny teknologi. Vi så bl.a. et kæmpestort, nyt kontorkompleks, der er ved at blive bygget.

Isolering med Thermotec

De har lagt sådan et isoleringsmateriale, der hedder Thermotec ind under alle gulvene. Det er meget smidigt og kan forme sig alt efter grundlagets beskaffenhed. Det er derfor nemt at bruge, og det kræver ikke så meget arbejde – selv ikke hvis der benyttes tæppe-fliser som gulvbelægning. Og det er sikkert. I samme bygning er de så også ved at introducere et helt nyt varmesystem, der benytter affald fra de omkringliggende landbrugsproduktioner. Ja, det har været en spændende og udfordrende dag. Vi er meget inspirerede af, hvad østrigerne har fundet på. Somme tider virker de lidt naive. Men måske er det bare os, der ikke forstår, at de er høflige overfor os. I hvert fald så bliver behandlet godt af dem. Og de svarer meget gerne på spørgsmål. Og dem har vi mange af. For eksempel om deres brug af de såkaldte carpet tiles (tæppefliser), som vi læste her.

Videre til Bratislava

I morgen skal vi køre til Bratislava og se et projekt, som slovakkerne er ved at lave. Det handler om affaldssortering. De har præsenteret det for os her i eftermiddags. De er meget stolte af projektet. Det er det første af den slags projekter, der bliver lavet i Slovakiet, så vi vil naturligvis ikke skuffe dem og fortælle dem om de nye affaldssorteringssystemer, som er ved at blive introduceret hjemme i Danmark. Det bliver en nem dag i morgen. Ikke så anstrengende som i dag. Nok heller ikke helt lige så spændende. Men vi får da lige lidt tid til at se Bratislava. Jeg har ikke været der før. Min kollega fortæller mig, at centrum er sådan en centraleuropæisk, hyggelig by.

En lang dag

Vi bliver hentet på hotellet kl. 7:30 i morgen tidlig og vil sikkert være tilbage her i Wien ved 17-tiden i morgen eftermiddag. Dagen efter skal vi så lige runde hele besøget af sammen med samarbejdspartnerne fra Østrig, Slovakiet og Italien - ⓘ -. Og så går det ellers hjemad med en masse indtryk i kufferten. Heldigvis er min kollega god til at tegne og tage noter, imens vi lytter til fremlæggelser af projekter. Jeg er god til at formulere alle vores spørgsmål på et engelsk, som alle kan forstå. Så det bliver nemt for os at få samlet op på alle indtrykkene, vi har fået i de sidste dage.

Det bliver derimod et problem for at skulle arrangere en lignende studietur for vores projektpartnere i København. De skal jo besøge os om 2 måneder. Har vi tid nok til at arrangere møder og fremvisninger med Københavns kommune og de private bygherrer, der virkeligt har taget ideen om cirkulationsøkonomien til sig?