Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Plejesenge – hvad er det?

Senior par

Når vi kommer lidt op i alderen, så begynder vi at tænke meget mere på, hvordan vi skal klare os selv i hverdagen. Det er måske ikke noget, som du tænker på lige nu. Men tro mig. På et tidspunkt vil det også strejfe dig. Du vil måske ende der, hvor du tænker: ”Hvordan kommer jeg ud af sengen i morgen. Slidgigten i knæene gør, at jeg har svært ved at bøje dem.” Der kan være mange grunde til, at man ikke kan stå op efter en god nattesøvn. Fx problemer med ryggen. Eller sygdom. Og ja, det er jo almindeligt kendt, at ældre mennesker er sårbare. Vi er ikke længere så stærke, som vi var for 40 år siden.

Vores egen hverdag

Vi har dog vores hverdag. Vi står op. Udfører nogle af de daglige små gøremål, som vi har planlagt. Vi forsøger at passe på, så vi ikke skal belaste vores børn og samfundet. Du kan måske ikke forstå det lige nu, men for os, der har en fysisk skavank, eller er syge, kan en god nattesøvn være afgørende for vores hverdag. Og heldigvis kan vi få en god nattesøvn og komme sikkert ud af sengen hver morgen.

Seniorseng eller plejeseng

Er du – eller et af dine familiemedlemmer i den alder, hvor det kniber med at komme ud af sengen om morgenen, så kan det godt være, at du bør overveje at anskaffe en plejeseng eller seniorseng, som de ofte kaldes. Det kommer naturligvis helt an på, hvor svært du har det med at stå op. Det kommer også an på, hvad det er, som bevirker, at det er svært at stå op.

De fleste af os tror, at en elevationsseng er løsningen. Det er den, måske også. Men en elevationsseng kan som regel kun hjælpe os med at hæve eller sænke hoved- og fodenden, så kan plejesenge lidt mere. Plejesenge har nemlig en ekstra funktion, som kan være en meget stor hjælp. Det er nemlig muligt at hæve eller sænke hele madrassen. Det kan være en stor fordel og hjælp, når et menneske skal stå op. Og hvorfor det? Ja, udover at det fysisk bliver nemmere at komme ud af sengen, så er der en anden dimension, som vi skal tænke over:

Mange mennesker, der har problemer med at komme ud af sengen, har en partner. En ægtefælle. En kæreste. Og sædvanligvis vil vi gerne sove i samme niveau som vores partner. Det kan derfor være en fordel at kunne sænke madrassen om natten, og så kunne hæve den om morgenen, når vi skal stå op. Det kan en plejeseng. Det kan en elevationsseng ikke.

Senge med hjul

Der findes dog også plejesenge, som har hjul på benene. Det kan også være en fordel. Det kan godt tænkes, at der er et familiemedlem, som er nødt til at blive i sengen i lang tid. Skal det familiemedlem ikke have lov til at være med til at se en god film sammen med resten af familien? I kan ikke alle sidde inde i værelset. Så det er en fordel, hvis sengen nemt kan flyttes ind i stuen, så I kan være sammen. Vær også opmærksomme på, at der findes en del smart tilbehør til plejesenge – som for eksempel disse muligheder.