Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Piskesmæld og erstatning

Piskesmæld efter påkørsel

Her i vinters blev du påkørt bagfra. Det var en tidlig morgen. Det var frostvejr. Der var is på gader og veje. Og ja, det uundgåelige skete. En uagtsom bilist påkørte dig bagfra. Faktisk var han ikke uagtsom. Han var bare for langsom til at geare ned, og da han bremsede, var det for sent. Du holdt ved rødt lys. Og bum. Så blev du kastet frem og tilbage lynhurtigt, da bilen ramte din. Heldigvis skete der ikke nogen alvorlige skader på nogle af bilerne. I slap med forskrækkelsen. I var dog høflige bilister – så I udvekslede da også telefonnumrene – også til jeres forsikringsselskaber. I kørte videre. Dagen gik – men i løbet af dagen fik du hovedpine. Og en besynderlig brændende følelse i skuldrene. Du lagde sådan set ikke så meget i det – indtil der var en af dine kollegaer, nævnte noget om, at du burde gå til lægen. Det kunne nemlig godt tænkes, at du havde fået piskesmæld.

Efter trafikuheld

Piskesmæld er en af de skader, man kan få efter et trafikuheld, som det, du var ude for. Det er en skade, som ikke kan ses. Det er ligegyldigt hvor mange scanninger eller billeder der bliver taget af dig på en skadestue eller på en specialklinik.
Du gik ikke til lægen den samme dag. Men da hovedpinen og den brændende følelse ikke havde fortaget sig dagen efter, ringede du til lægen for at få ham til at kigge på dig. Du fik tid til kl. 16:15 samme dag. Heldigvis. I fik da også en samtale om trafikuheldet, og lægen fik noteret, at der kan være tale om piskesmæld med krav om erstatning i din journal. Og det skal du være glad for.

Det haster

Får du nemlig ikke registreret hos en læge – eller på et hospital – at der kan være tale om piskesmæld som følge af trafikuheld inden for 72 timer efter hændelsen, så kan det nemlig være næsten fuldkommen umuligt at få erstatning. Forsikringsselskabet som ham, der påkørte dig, bruger, vil højst sandsynligt ikke anerkende, at du har krav på erstatning, hvis der ikke ligger en erklæring om, at du har fået piskesmæld fra en læge.

Og hvorfor vil de ikke det? Der er to grunde. Den første: Et forsikringsselskab vil sjældent udbetale en stor erstatning. Det vil gøre alt, hvad det kan for at undgå det. Det er jo en forretning, som skal skabe profit. Den anden: Det er meget svært at påvise, at piskesmæld er en direkte følge af et trafikuheld netop, fordi den ikke kan ses. Piskesmæld kan dog have ret alvorlige konsekvenser, for den ramte: Der kan komme hukommelsesproblemer. Der kan komme problemer med, at du kan koncentrere dig. Det kan få katastrofale konsekvenser for din arbejdsevne.

Derfor så var du heldig, at du fik registreret, at du har piskesmæld, så kort tid efter at du blev påkørt i vinters. Du skal dog bare huske – skriv det ned, hvis du har hukommelsesproblemer – at du bør kontakte en erfaren advokat, som kan hjælpe dig, hvis der skal køres en erstatningssag, som følge af piskesmæld.