Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Negative tanker

a black and white photo of a woman covering her face

Vi har alle sammen negative tanker – en gang imellem! Nogle mennesker får dem oftere end andre. Det er ikke unaturligt at have negative tanker – faktisk så kan vi ikke kun have positive – det er en umulighed. Men nogle mennesker ’fordyber’ sig i de negative tanker – og det kan lede til en meget dårlig livskvalitet for dem. Ved at fokusere på negative tanker udvikles der nemlig en ’tankestrategi’ – sagt på en anden måde: En dårlig vane, som bliver herskende i vores liv. Og så er vi ude i noget med mental sygdom, angst, depression eller stress. Det er ikke godt, og vi bør søge hjælp, hvis vi oplever at vores negative tanker får taget overhånd. Oftest vil vi søge psykologhjælp, hvilket kan være meget fornuftigt. I andre tilfælde kan en lifecoach hjælpe.

Metakognitiv terapi

Sædvanligvis går behandlinger hos psykologer eller lifecoaches ud på at afdække årsagerne til de negative tanker, hvorefter forståelsen af årsagerne bliver omdrejningspunkt for behandlingen.

Det er ikke en dårlig behandlingsform. Men der findes en anden måde at tackle problemerne, som negative tanker afstedkommer. Den kaldes for metakognitiv terapi. Metakognitiv terapi – læs her –  bygger på en filosofi, der går ud på at alle menneskers psyke er selvregulerende – hvilket kort sagt betyder, at alle mennesker selv kan styre deres tanker, så de får det godt. Når der er brug for metakognitiv terapi, så er det tegn på, at det pågældende menneske blot har brug for hjælp til at lære at styre sine tanker igen. Naturligvis kan behandlingen tage kortere eller længere tid. Det kommer helt an på patientens tilstand.

Gå helst til en psykolog

Kort fortalt forløber metakognitiv terapi ligesom ’almindelig’ terapi hos en psykolog som for eksempel disse psykologer i København – Heypeople. Men: den suppleres med nogle meget konkrete øvelser, som du skal udføre, og som har til formål at lære dig ikke at fokusere på det negative, du tænker på. Øvelserne går oftest ud på, at du lærer at ignorere den negative tanke, så du finder ud af, at den er betydningsløs for dit liv. Øvelser til metakognitiv terapi kan være mere eller mindre svære at lære at udføre korrekt. Der findes øvelser, der er nemme, og som du kan udføre derhjemme uden assistance fra en psykolog.

Der findes også noget sværere øvelser, som du ikke må udføre alene inden for hjemmets fire vægge. Dem skal du udføre, når du er hos din terapeut. Nej, der er ikke noget hokuspokus i det her. Heller ikke hypnose. Det handler om tankevirksomhed. I din hjerne. Og det handler om at den skal kontrolleres. Du ’overgiver’ dig ikke til en form for manipulation med din hjerne. Men du lærer at styre dine tanker, så du bedre kan fokusere på det, der er vigtigt: Nemlig dig og dit liv.

I København er det nemt

Desværre er metakognitiv terapi endnu ikke så kendt i Danmark, fordi det er en ny terapiform. Du kan naturligvis finde psykologer, der er specialiseret i metakognitiv terapi i København, ligesom du kan finde dem i andre storbyer. Men bor du i provinsen kan det være lidt svært. Heldigvis er afstandene i Danmark ikke så store, så adgang til metakognitiv terapi er mulig for alle.