Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Fradrag for isolering?

Isolering på et loft

Mange har i de sidste par år valgt at bruge penge på at lave forbedringer i deres hus. Der har været et håndværkerfradrag*, som selvfølgelig har virket motiverende til at få lavet forskellige forbedringer. Der har været tid. Vi har ikke kunnet bruge penge på, dyre rejser - ⓘ - til eksotiske steder rundt om på kloden. Vi har været hjemme for at arbejde derfra. Vi har derfor kunnet være i huset samtidigt med, at håndværkerne udførte arbejdet, vi ansatte dem til. Vi har fået et bedre hus. Det er steget i værdi. Vi er glade for de projekter, vi fik lavet. Og vi kan se, at den loftsisolering på en dag, som vi fik lavet sidste sommer - ⓘ - allerede nu, har betalt sig. Også selvom energipriserne er steget meget i de sidste par måneder.

Ikke gør det selv

Ja, vi var mange, som egentlig tænkte, at vi selv kunne lave den loftsisolering, som vi alligevel ansatte en god isolatør til at udføre. Og hvorfor gjorde vi det ikke selv? Vi kunne måske have sparet endnu flere penge, som kan bruges til den kommende sommerferie. Vi gjorde det ikke, fordi det er ikke helt nemt at lave en god loftsisolering. Der er nemlig mange ting, som skal tænkes ind i arbejdet:

Der kan opstå problemer med fugt i tagkonstruktionen (spær, gangbroer mv.), hvis isoleringsmaterialet ikke ligger korrekt deroppe. Og det kan være lidt besværligt at nå helt derud, hvor taget møder muren. Sådan yders ude under loftet. En professionel isolatør er trænet til at kunne lægge materialet korrekt – og så på de svært tilgængelige områder.

Kuldebroer

Ydermere: Hvis isoleringsmaterialet ikke lægges korrekt, så kan der opstå kuldebroer, som bogstaveligt talt vil trække den varme luft ud af huset. Så, loftsisolering handler ikke bare om at lægge et lag materiale på loftet. Det handler om at lægge det korrekt, så der ikke sker skader på huset, og så det kan holde på varmen. Vi ved jo godt, at varm luft stiger til vejrs. Og er loftsisoleringen ikke korrekt, så er der sådan set ikke nogen grund til at isolere loftet! Den kolde luft vil nemlig trænge ned i din stue eller dit værelse. Og det var jo ikke meningen. Et energitjek kan være en løsning.

En god loftsisolering sikrer, at dit hus kan holde på den varme luft. Du får dermed et behageligere indeklima i de kolde måneder, som vi har en del af her i Danmark. Dermed forbruger du mindre energi til at varme op med. Og det er jo generelt godt for vores klima. Det ved vi jo, at vi skal passe godt på.

Er du en af dem, som endnu ikke har fået lavet en god loftisolering i dit hus, så burde du gøre dig selv den tjeneste. Du vil glæde dig over det. Og det behøver ikke at være en langvarig operation. Det kræver naturligvis, at du kan lukke isolatørerne ind, så de kan komme op på loftet. Det kommer naturligvis også an på, om der skal gøres noget ved selve konstruktionen på taget. Det sidste kan en energiekspert give dig råd om.

*: Håndværkerfradraget ophører desværre fra d. 31. marts 2022.