Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Dansk SEO branches Grand Old Man

Hvis man spørger ham om, hvad han synes om at blive omtalt som branchens “Grand Old Man”, er svaret som regel, at det der med Old ikke helt falder i god jord. Men der smiles imens, og det er generelt kendetegnet for ham: En til tider grovkornet humor, en meget ligefrem tilgang til emner, der spænder fra søgemaskineoptimering over købmandskab til selv de mest varme kartofler i politik. Og ja: Det er Thomas Rosenstand fra Concept Interest, der er tale om. Vi har fanget ham på Skype til et interview om lidt af hvert.

Hvorfor lige SEO?

“Hvorfor blev det søgemaskineoptimering, du kastede dig over, efter du forlod din tidligere karriere og indledte den nye i marketing?

Det startede faktisk ved lidt af en tilfældighed. Vi havde en kunde i reklamebureauet, der havde brug for en hjemmeside, og det fik han så lavet via en freelancer, vi kendte – for vi havde ikke forstand på det. Nogle måneder senere blev han tændt på tanken om, at han skull efindes på Alta Vista og Yahoo, når folk søgte efter hans produkt. Det måtte jeg så sætte mig ind i, og mens jeg lærte om det, løb rygterne om, at endnu en søgemaskine ville starte snart. Den hed Google, og den blev testet i USA. Det var der nu ingen grund til at fordybe sig i, for dels var der ingen i Danmark, der havde hørt om den – og hvordan skulle et par snothvalpe fra Californien også kunne slå Alta Vista eller Yahoo?

Tiden skulle vise sig, at det kunne de – men det er en anden historie. Men altså: Jeg fandt området utroligt fascinerende, og det gik op for mig, at selvom jeg på det tidspunkt fattede meget lidt af teknikken bag hjemmesider, havde jeg en rigtig god fornemmelse for, hvad en søgemaskine ser og “tænker”. Og så blev jeg vel lidt hooked på det – dengang i 1999 i Himmerland.

Det var Himmerland, men nu er det Florida. Hvorfor det? Og hvad betyder det arbejdsmæssigt for dig?

Jeg har altid været bidt af USA og det høje loft her. Landet har sine fejl, som alle lande har det, og lige nu er vi hårdt ramte af, at en tilpas stor gruppe af vælgere har været så glemte, at de i protest har valgt en nazist og fuldstændigt umulig person til præsident. Men det vil vi også få løst – det er jeg slet ikke i tvivl om. Amerikanerne har det med at finde hinanden til sidst, og det er mit håb, det også sker denne gang.

Arbejdsmæssigt betyder det, at når jeg starter min dag kl. 8 om morgenen, er klokken 14 i Danmark. Det betyder, at jeg en 2-3 timer, hvor jeg kan kommunikere live med mine kunder, og det gør det ekstra effektivt at have det ur tikkende så at sige. Resten af min dag kan jeg styre ret frit. Endelig betyder det, at mange mindre erhvervsdrivende i Danmark, der er tidsmæssigt pressede om dagen, kan kommunikere med mig om aftenen dansk tid. Og det er der faktisk overraskende mange, der benytter sig af.

Jeg vil ikke sige, at det har nogen nævneværdig indflydelse fagligt, at jeg sidder her i Florida. Alt er jo online, og ret beset betyder det meget lidt eller intet, hvor man sidder i verden.

Din egen fremtid i branchen – hvordan ser den ud nu, hvor du jo har rundet de 50?

Nå ja – det har jeg jo også. Det tænker jeg nu ikke over. Så længe jeg kan finde fejl, mangler og mindre smarte løsninger, som mine yngre kolleger i branchen rask væk overser, skal jeg ikke klage. Og det kan jeg, og det gør jeg ugentligt. Jeg ser ikke mig selv forlade SEO i meget lang tid fremover. Jeg elsker mit arbejde, og jeg nyder at stå op og komme i gang. Selvfølgelig kommer der en dag, hvor jeg ikke gider mere, men jeg har uendeligt svært ved at se den dag komme før på den anden side af mindst 10 år.

Jeg har flere rynker end de andre i branchen – måske lige på nær en enkelt undtagelse 🙂 Men jeg kan stadig få knejterne derude til at rødme af og til, når jeg ser, hvad de misser. Og det har jeg det jo ganske hyggeligt med.

Mere om søgemaskineoptimering

Hvis du er interesseret i emnet, er det altid værd at besøge hjemmesiden for Concept Interest: https://www.concept-i.dk/

Thomas har også udgivet flere bøger om emnet, og dem kan du finde på denne adresse: seo-lex.dk