Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Tennisalbue til fysioterapeuten

ondt i albuen

De fleste af os har et godt helbred. Vi sørger for at spise sundt. Vi holder kroppen i form via motion og sport. Vi sørger også for at få hjælp, hvis vi har et mentalt problem, der volder os besvær i hverdagen - ⓘ -. Men der er nogle mennesker, der virkeligt er uheldige. De bliver ramt af sportsskader uden at kunne forklare hvorfor. De bliver ofre i trafikulykker. Eller de oparbejder en skade i armen, på grund af deres job - ⓘ -. Nogle er endda så uheldige, at de får det, som kaldes en ’frossen skulder’. Dette er en lidelse der rammer ca. 2% – 5% af den danske befolkning. Den bliver ofte forvekslet med en tennisalbue.

Tennisalbuer kan behandles

Det er dog slet ikke en tennisalbue. En ’frossen skulder’ kan føles som en tennisalbue. Men det er i virkeligheden en inflammation i skulderen – ikke i albuen. Forvekslingen sker ofte, fordi tennisalbuer kan strække sig op til skulderen.  Tennisalbuer fremprovokeres ved, at du overbelaster muskulaturen i albueleddet. Dér sidder der et fint og meget kompliceret netværk af sener, væv, knogler og muskler. Smerten, du føler, når du har en tennisalbue, sidder ligesom på ydersiden af albuen – og den kan ligesom strække sig ned mod hånden, eller op til skulderen. Til forskel fra en ’frossen skulder’ så kan en tennisalbue behandles.

Mange fysioterapeuter har god erfaring med dette. En ’frossen skulder’ kan sjældent behandles og den skal bare have lov til at hvile indtil smerterne fortager sig. Der er intet at gøre og det kan tage meget lang tid. Faktisk 2 eller 3 år! Tennisalbuer kan behandles på meget kortere tid – selvom der også vil være et krav om, at albuen skal hvile og, at du skal genoptræne musklerne omkring albueleddet meget forsigtigt. Det er derfor nødvendigt, at du lytter til den fysioterapeut i Valby, som skal hjælpe dig med din tennisalbue.

Ret nemme øvelser

Han vil sikkert give dig nogle små øvelser, som du skal udføre, så du ikke kommer til at overbelaste albueleddet igen. Han kan måske ovenikøbet tilbyde dig, at I har nogle online sessioner sammen, hvor han viser dig øvelserne og giver dig instrukser – men, hvor du ikke behøver at skulle møde op på den fysiske klinik. Det vil jo være ret fordelagtigt for dig, hvis du kan spare tid på transport til og fra behandlingen. Tennisalbuer er ubehagelige – og smertefulde. Men du skal ikke give op.

Fysioterapi er en effektiv hjælp

Ligesom du ikke skal give op, hvis du lider af en ’frossen skulder’. I sådan et tilfælde skal du ikke i kontakt med en fysioterapeut i København før end alle smerterne har fortaget sig. Du vil nemlig få brug for, at hele muskelsættet i og omkring skulderen bliver genoptrænet. Det skal fysioterapeuten hjælpe dig med. Men behandling af den ’frosne skulder’ kan han ikke gøre noget.

Du skal derfor være taknemlig, hvis du ’kun’ lider af en tennisalbue og ikke en ’frossen skulder’. Behandlingen af tennisalbuen tager ikke så lang tid, og du skal ikke nødvendigvis vente på at inflammationen, som har ramt dig, forsvinder af sig selv – sådan som en person med ’frossen skulder’ skal.

P.S.: De fysioer kan også hjælpe med for eksempel hælsporer – læs mere her.