Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Udvikling af teamsamarbejde

people holding shoulders sitting on wall

”Vi lever i et videnssamfund.” Dette er en sætning, som vi ofte hører i medierne. Ordet ”videnssamfund” er det, du lægger mærke til. Viden og samfund. Handler det om, at vi skal vide, hvor vi skal henvende os i fx nødsituationer? Handler det om generel viden om samfundet og de forskellige interesseorganisationer, der eksisterer i det? Nej, det handler om, at vi ved, at vi har forskellige kvalifikationer, som vi kan bruge til at bygge videre på samfundet med. Jamen, tænker du, hvorfor skal vi så undervises i alt? Der går jo ikke en eneste uge på jobbet, hvor der ikke kommer meddelelser med tilbud om kurser - ⓘ - og foredrag, der kan bidrage til at højne og forbedre vores kvalifikationer – eller skills!

Altid plads til forbedringer

Du skal ikke ironisere. Kvalifikationerne kan altid blive forbedret. Du ved det selv. Du gik ud af niende klasse og siden da har du videreuddannet dig, så du i dag har en høj uddannelse, der har hjulpet dig og dit firma frem. Et eller andet sted kan jeg dog godt forstå, at du ironiserer over udtrykket ”Videnssamfund”. Det er nemlig ikke nok, bare at sige det. Eller acceptere det.

Udvikling af samarbejde i teams

Vi er nødt til at udvikle det. Og det kan vi kun gøre ved at blive bedre medarbejdere, ledere og arbejdsgivere. Vi kan kun udvikle vores samfund, hvis vi gør noget for alle de mennesker, der har job. De skal have et godt teamsamarbejde. Og de skal helst også indgå i de processer på deres arbejdsplads, som kaldes for teamudvikling.

Nej, det handler ikke om teambuilding her. Det handler om at udvikle teams, som kendetegnes ved, at det ikke er den enkelte medarbejders kvalifikationer, der er fokus på. Det skal være teamets kultur, der skal fokuseres på. Og den kultur skal være i overensstemmelse med virksomhedens filosofi. Det handler om at udvikle en fælles kultur, der ligesom sætter individet i baggrunden. Det er meget svært at skabe teamudvikling. Det er dyrt. Det tager tid. Det er en investering i medarbejderne, der kan gå tabt, hvis det ikke lykkes at udvikle lige det team, som du og din virksomhed har brug for.

Kan det betale sig?

Hvad får du ud af at investere i teamudvikling, som du ikke vil få, hvis du bare giver medarbejderne tilbud om at deltage i teambuilding?

Godt spørgsmål. Du får meget mere end bare en sjov dag med sjove teambuilding aktiviteter. Du får et hold medarbejdere, der kan tilsidesætte deres egne egoer til fordel for virksomheden. Dette hold vil være meget effektivt, fordi hvert enkelt medlem forstår, at hvis de ikke bidrager til at løfte holdets præstation, så vil der ikke være den sikkerhed - ⓘ - og arbejdsglæde, som bevirker, at de er effektive.

Arbejdsglæde er et vigtigt element. Den sikrer sunde og modige medarbejdere. Den sikrer færre (dyre) sygedage. Den sikrer, at teamudvikling bliver nemmere. Så start i det lille hjørne og lad teamudviklingen sprede sig. Lidt ligesom ringe i vandet. Det tager tid at udvikle teams. Men når du dertil, hvor dit team spinder som en kat, der ligger på en solbeskinnet vindueskarm, så er du nået meget langt.