Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Gulve og indretning

Interior of office with white table near red stools and whiteboard on wall near lamp and glass wall

Nu er jorden blød igen. Frosten har fortaget sig, så I kan komme i gang med at få bygget huset. Drømmehuset. I har ventet utålmodigt i flere måneder, men nu er murerne faktisk i gang. De har allerede støbt selve fundamentet – altså den ramme, som husets mure skal bygges op på. I venter på at fundamentet skal tørre. Bagefter bliver den næste opgave, at murere og montører skal etablere gulvet i stueplanet. Du har talt med dem om materialerne, som skal bruges til det. Det kom faktisk som en overraskelse, som du slet ikke ventede. Almindelige mennesker som os tænker jo ikke over, at gulvet i et hus’ stueplan består af flere forskellige lag. Det eneste, du havde tænkt over, var, at der skal anvendes miljøvenlige materialer.

Mange lag i et gulv

Men du har lært, at det mest miljørigtige gulv faktisk består af op til seks forskellige lag:

1: Et kapillarbrydende lag, som er det første lag, der lægges. Det består oftest af ral eller små sten. Det sørger for at fugt, der eventuelt trænger ind, kan sive ud og ned i jorden igen.

2: Et trykfast lag isolering. Her anbefalede murerne et materiale, der hedder Thermotec. Det er det lag, som sørger for, at gulvet bliver plant, og som samtidigt sørger for at dit hus’ gulv holder på varmen. Montørerne var enige. Thermotec er ideelt, fordi det både isolerer godt og samtidigt er meget nemt at lægge totalt vandret. Materialet består nemlig ikke af plader eller måtter. Det udgøres af små kugler, som nemt kan trille helt ud i hjørnerne imod fundamentet til murene. Med Thermotec kan du derfor undgå, at der skal bruges ekstra meget tid på kantisoleringer.

3: Ovenpå isoleringslaget skal der så lægges et lag beton, som vil blive det lag, som den endelige gulvbelægning vil hvile på. Det er det lag, som ofte bliver kaldt slidlagsgulvet.

Murerne talte for, at der skal bruges Estrich slidlagsgulve her. De havde to gode argumenter: Det er nemt at montere rør på det. Det ’samarbejder’ glimrende med Thermotec. Og så isolerer det også. Det bedste argument var dog, at du ikke behøver så tykt et lag beton – hvilket betyder besparelser på omkostningerne til materialer.

4: Oven på det der Estrich slidlagsgulv skal der så lægges en tynd membran til beskyttelse imod Radon.

5: Endelig skal der et ekstra lag isolering på. Her kan du bruge plader eller andet materiale. Det er i dette lag, at rør til fx gulvvarme og vand kan lægges.

6: Til sidst skal selve gulvet, som du går på, lægges. Træ? Klinker? Et tyndt lag af det der beton, der anvendes skulpturelt? Det er dig der bestemmer dette.

De 5 første lag er der naturligvis lovgivninger for, hvor tykke lagene skal være – som minimum. Men dét ved murerne og montørerne alt om – så det skal du ikke bekymre dig om. Du skal bare overveje, om det ikke er en god idé at bruge Thermotec i ’samarbejde’ med Estrich slidlagsgulve. Det vil nemlig sikre besparelser både på CO2 udslip – og et godt indeklima.

Linoleum er stadig et godt valg

I valgte at vælge byen fra. I købte derfor et temmelig stort hus ude på landet. Ikke alt for langt fra byen, hvor du ofte har møder. Men langt nok væk til, at I kan mærke den friske luft og nyde den storslåede udsigt over marker og over til skoven. I har da også fået sat hele beboelsen i stand. Her er blevet lækkert. Nu mangler du så bare lige at få de sidste jobs ude i et af ejendommens sidebygninger gjort færdige, så du kan få et rigtigt kontor – i stedet for at sidde oppe på hemsen under et vindue og leje direktør i dit eget firma. Du glæder dig til at kunne flytte dit kontor over i landejendommens gamle lade. Det bliver skønt at kunne invitere forretningsforbindelser herud – og ind i ordentlige lokaler. De får jo ikke brug for at lede efter parkeringsplads inde i byen længere – her er plads nok. Og du sparer tid på transport frem og tilbage.

Du har fået indrettet laden med kontorværelser, stue, et toilet og et lille lækkert køkken, som står til rådighed for cateringfirmaer, der eventuelt skal anrette en lækker frokost til dine forretningsforbindelse og dig selv. Væggene og loftet er blevet malet. Du mangler bare at afslutte to små opgaver:

Den første er, at du skal til vælge ny gulvbelægning. Det er lidt svært. Egentlig havde du en idé om kun at bruge linoleumsgulv til erhverv, som er et blødt materiale at gå på. Og nemt for rengøringsdamen du har ansat at gøre rent. Men du er kommet på lidt andre tanker: Vil linoleum ikke give et for ’moderne’ udtryk i kontoret? Du vil gerne signalere et udtryk af autoritet og stabilitet inde i dit kontor. Og du vil også gerne bevare hele ejendommens udtryk. Så måske vil tæpper være en bedre idé? Du er virkeligt i tvivl.

Det er helt sikkert, at tæpperne vil passe til bygningen. De vil også være bløde at gå på. Og de holder på varmen. Men vil det blive for meget med væg-til-væg-tæpper overalt? Måske. Det er ikke helt nemt at vurdere. Men er der nogen, der forhindrer dig i at kombinere de to materialer: Du kan fx bruge linoleum i de rum, hvor sliddet er stort og kombinere med tæppefliser i de andre rum? Det behøver jo ikke at være væg-til-væg-tæpper.

Solafskærmning er vigtig for trivsel

Den anden opgave er at finde ud af, hvad du skal gøre med solafskærmning. Du har set mange forskellige løsninger. Der findes solafskærmning i form at persienner, gardiner eller udvendige markiser. Nogle er fjernstyrede. Andre skal du regulere manuelt. Igen: Du vil gerne bevare ejendommens rustikke udtryk. Så det er lidt af en opgave. Men oven i det, så ved du faktisk ikke helt endnu, hvor der vil være brug for effektiv solafskærmning. Du har jo ikke oplevet dit kontor endnu. Måske bliver det ikke et problem. Så det her med solafskærmning er måske et problem, du først skal tage stilling til, når du oplever, hvordan dit kontor fungerer til dagligt – i sommerperioden.