Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Lean var en øjenåbner

Det var noget af en øjenåbner for os andre, da vi for snart halvandet år siden, fik en ny kollega i administrationen i det halvstore distributionsfirma, hvor jeg har arbejdet de seneste 17 år. Asger, som vores nye kollega hedder, begyndte allerede efter få ugers arbejde hos os at snakke om, at der vist var store muligheder for at effektivisere en række af de processer, vi arbejder med.

Effektivisering

Selv blev jeg lidt nysgerrig i forhold til Asgers udmeldinger, for i mine øjne ville det selvfølgelig være fint, hvis vi kunne effektivisere nogle arbejdsgange og på den måde spare nogle udgifter.

Men der var andre i vores ledergruppe, der i første omgang betragtede Asger som lidt af en oprører og vendte hans ideer ryggen. Det går jo fint, og vi præsterer et nydeligt overskud til ejerne hvert eneste år, var en af de bemærkninger, jeg af og til hørte.

Som logistikchef ville jeg nu alligevel gerne være med til at præstere endnu bedre, så jeg havde nogle gode samtaler med Asger om hans ideer.

Han fortalte, at han i sit tidligere job - ⓘ - havde gennemført en leanuddannelse, som havde givet ham nogle gode værktøjer til at få øje på områder, hvor man på hans daværende arbejdsplads kunne effektivisere virksomhedens produktion og på den måde øge kapaciteten i det bestående produktionsapparat.

Produktion

Nå ja, tænkte jeg, men vi er jo ikke en produktionsvirksomhed, så man kan vel ikke umiddelbart overføre Asgers erfaringer til vores firma, der udelukkende beskæftiger sig med distribution.

Men jeg blev hurtigt klogere, for Asger påpegede overfor mig, at det handler om at tænke ”lean” ind i alle arbejdsgange, så de bliver så lidt ressourcekrævende som muligt. Og han kom faktisk med et par konkrete eksempler på, hvordan vi i vores virksomhed efter hans mening kunne effektivisere nogle arbejdsgange med et mindre ressourceforbrug til følge.

Asgers eksempler var faktisk gode nok, så jeg begyndte at planlægge nogle få ændringer for at få afprøvet, om hans ideer nu også ville virke i vores virksomheds arbejdsgange. Da jeg begyndte at gennemføre de i øvrigt ret små ændringer, gik det hurtigt op for mig, at det ikke var så let en sag at få medarbejderne til at tænke i nye baner. De hang tilsyneladende fast i den tese, at sådan som vi altid har gjort det, så er det nok også bedst.

Lean kursus

Jeg fik derfor vores administrerende direktørs opbakning til at få afviklet et decideret leankursus for den gruppe af medarbejdere, som blev direkte berørt af de ændringer, jeg havde tænkt mig at gennemføre.

Det var en kursusvirksomhed med speciale i den slags kurser - ⓘ -, der stod for de to kursusdage, som blev afviklet hjemme i vores egen virksomhed. Det var Leanakademiet, der er specialister i netop Lean kurser.

Det var helt afgjort en god investering, for det var tydeligt at mærke på medarbejderne, at de efter kurset var meget mere opmærksomme på at få skåret overflødige arbejdsgange væk, og de var tydeligt mere lydhøre overfor de ideer, jeg efter inspiration fra Asger havde udarbejdet.

Det gave pote, og vi er nu i gang med det samme i andre afdelinger.