Specialmediemagasinet

Når det specielle skal ud på nettet

Slibe eller høvle

Hvis du er en af de heldige, der bor i et hus eller en lejlighed med rigtige ægte trægulve, kender du sikkert allerede til spørgsmålet: Skal man afslibe eller afhøvle sit trægulv? Der er flere svarmuligheder, og idenne artikel ser vi på, hvornår det er betimeligt at gøre hvad – og vi giver også en løftet pegefinger til gør-det-selv folket!

Når et trægulv skal afhøvles

Det er tid til en afhøvling, hvis gulvet har virkeligt dybe ridser – typisk en millimeter eller mere. Der kan også være tale om dybe trykmærker fra meget tunge møbler – eller fra tunge piger i stiletter såmænd.

Når man ikke bare konsekvent benytter en gulvafhøvling hver gang, skyldes det, at der jo altså ryger noget materiale væk, og gør man det tit nok, bliver gulvbrædderne faktisk for tynde. Derfor vil en professionel gulvmand altid afgøre, om der reelt er behov for en decideret afhøvling – eller om en afslibning er tilstrækkelig.

Læs mere om gulvafhøvling her.

Der er også en ganske fremragende video med tre gode råd om emnet:

 

Afslibning af et trægulv

En gulvafslibning sker med sandpapir og specialmaskiner, og til forskel fra en afhøvling fjernes der markant mindre materiale. Det betyder, at en gulvslibning er relevant der, hvor der er tale om mere “dagligt slid” af gulvet som for eksempel småridser, mørke pletter og den slags. De professionelle vil altid foretrække at udføre en afslibning fremfor en decideret afhøvling, hvis det er muligt, da det er mere skånsomt for gulvet.

Lær meget mere om gulvafslibning her.

Kan man slibe og høvle gulve selv?

I teorien kan man jo gøre stort set alt selv, men det er faktisk et af de områder, hvor det i høj grad er bedst at overlade opgaven til fagfolk. Der skal ikke meget til at høvle for dybt eller skævt – og den skade kan faktisk ikke rettes op uden at lægge nyt gulv. Også ved en gulvslibning kan det nemt gå galt, hvis for eksempel sliberen betjenes forkert. Det er heller ikke ualmindeligt, at en amatør ødelægger paneler og den slags, og så er besparelsen ved at gøre det selv hurtigt væk.

Efterbehandling er vigtig

Endelig er der hele området med efterbehandling af det afslebne eller afhøvlede gulv. Her er det vigtigt at benytet den rigtige metode og holde den stil, der nu engang passer bedst til boligen.

Firmaet GK Service - ⓘ - har her tre fine sider, der på bedste vis forklarer om de mest almindelige former for behandling af trægulve:

  • Oliebehandling
  • Ludbehandling
  • Lakbehandling

Rigtig god fornøjelse med dine gulve - ⓘ -!